Свом спасиоцу

Из прошлости

Тек после Другог српског устанка у Србију долазе први школовани лекари који су сви од реда били странци, односно Срби-пречани. Временом се број лекара у Србији повећава доласком већ школованих стручњака из иностранства.
Први трстенички лекари, о којима су остали сачувани писани трагови, у Трстеник почињу да долазе у другој половини 19. века и махом нису били српског порекла.
Доктор Адолф Фемен (1838-1872) је био први познат лекар у трстеничкој општини. Као и многе његове колеге лекари, који су ординирали у Србији деветнаестог века, др Фемен није био српског порекла, био је Немац.
Службом у Трстеник је дошао 1868. године и овде се здржао врло кратко – само годину дана (до 1869). Доктор Фемен је поставио темељ развоју не само медицине и здравствене заштите у трстеничкој општини, већ и у развоју Врњачке Бање. По налогу министра војног и грађевина, Јована Белимарковића, др Фемен целу сезону 1869. године испитује састав и лековитост воде у Врњачкој Бањи. Како климатске прилике у општини Трстеник нису одговарале др Фемену, који је био нежног здравља, он је затражио премештај од министарства у друго место са повољнијом климом, о чему је добио решење 13. новембра 1870. године. После овог решења доктор Фемен са службом прелази у Ужичку Пожегу. После доктора Фемена, у трстеничком срезу је, у периоду од 1868. до 1931. године радило укупно 18 лекара (са прекидом у годинама Првог светског рата – од 1915. до 1920), дакле: за прве 63 године постојања здравствене службе у Трстенику променило се 18 лекара, сваки од њих је у просеку службовао око 4 године.
Ниједан трстенички лекар који је радио у Трстенику пре доктора Саве Станојевића (укључујући ту и самог др Саву) није студирао у Србији јер је Медицински факултет у Београду основан тек 1919. године. Највећи број њих је студирао у Бечу (чак десеторица), потом по тројица у Паризу и Грацу, и по један трстенички лекар у Прагу, Јени и Петрограду.

Др Сава С Станојевић

Први трстенички лекар који се у варошици задржао готово читав свој радни век је био др Сава Станојевић. Сава је рођен 22. јуна 1898. године у Београду у угледној и високообразованој породици где се подједнако говорио српски и француски језик међу члановима породице. Савина мајка, Ангелина, је била ћерка познатог српског политичара и председника српске владе, Саве Грујића, по коме је доктор Сава добио име. Савин отац Светислав је био правник по струци и једно време је предавао на Великој школи у Београду. Породица Станојевић се због очевог посла стално селила. Основну школу Сава је уписао у Битољу где му је отац радио као конзул Краљевине Србије у Турској. После Битоља, Светислав Стојановић је службом био распоређен у Пирот где је био на дужности вишег официра судске струке.
Сава је у Пироту отпочео своје гимназијске дане, где је породицу Стојановић затекао Први светски рат. Крајем 1915. године, Сава је, као одличан познавалац француског језика, био распоређен за добровољног тумача код француске војно-лекарске мисије, при санитету српске војске.
Због јаке инвазије Централних сила на Краљевину Србију, у другој половини 1915. године, долази до повлачења српске војске преко Албаније ка Грчкој. Савин отац Светислав се повлачи са својом војном јединицом, а са француском лекарском мисијом креће и седамнаестогодишњи Сава остављајући мајку саму у Пироту. После исцрпљујућег прелаза преко Албанских планина, Савина санитетска мисија долази до албанске луке Медова, где их је чекао санитетски брод „Кениг Алберт“. На брод је укрцано око две хиљаде српске деце заједно са најтежим рањеницима и болесницима.
Одмах по испловљавању на пучину, зауставила их је аустроугарска подморница и спровела до Боке Которске. Енглески лекар, представник Међународног црвеног крста, упозорио је Аустријанце да је брод заражен колером, те да су спроведене карантинске мере над путницима на броду. Аустријанци су спровели лабораторијске анализе које су само потврдиле речи енглеског лекара, па је „Кениг Алберт“ спроведен ван Бококоторског залива. Путници су искрцани у француској луци Марсеју, те после карантинског задржавања (због опасности од заразе) српска деца су спроведена до Нице где је била отворена школа за српску децу.
Студије медицине Сава је завршио у Паризу на Сорбони 1925. године. Исте године, мада је могао остати у Француској као многи његови земљаци, Сава се враћа у своју отаџбину и августа месеца почиње стажирање у болници у Сарајеву. Наредне године Сава почиње да се бави лекарским радом у Дрвару и наредних неколико године, све до 1931. године, Сава се стално сели службом. Тек ће 5. фебруара 1931. године да добије посао у Трстенику17. Доктор Сава ће у Трстенику (са мањим прекидом у годинама после Другог светског рата) провести читав свој животни и радни век са службом и звањем саобраћајног лекара и Првог среског санитетског референта Среза трстеничког. Године 1930. Сава се у Смедереву оженио колегиницом др Босом Тадић, стоматологом. Брачни пар лекара је из Смедерева прешао у Трстеник, а др Боса (стоматолог) је ординирала у Врњачкој Бањи. Овај брак је трајао седам година. Неколико година касније, др Сава се оженио Даринком Даром Парађанин. Дара Парађанин, Ромкиња пореклом, је пре стуапња у брачну заједницу са др Савом, код њега радила као домаћица. У два брака др Сава није имао деце.
О марљивости и преданости послу овог трстеничког лекара живо нам је причао, Мија Вујичић. Савин лични пријатељ. Мија наводи да је доктор Сава увек био дежуран, па и када би са супругом отишао у биоскоп или позориште, на прославу или ручак с пријатељима, Сава би увек са собом носио своју лекарску торбу, за сваку случај. Доктор Сава је био просечне грађе, носио је округле наочаре за вид, врло пријатног гласа који је одговарао његовом карактеру. Колико је био уредан у облачењу и опхођењу, толико је имао неуредан рукопис, да га је само могао прочитати чика Дракче,
трстенички апотекар, наводи Мија Вијучић. Мија даље наводи да је Сава био личност са снажно изграђеним моралним системом и да је сваке недеље ишао у цркву. О угледу који је за кратко време стекао доктор Сава међу грађанима Трстеника и у трстеничкој локалној заједници говори и податак да је он 1932. године, само годину дана после доласка на рад у Трстеник, био изабран за једног од дванаест заменика чланова црквено-општинског савета Трстеничке црквене општине. Доктор Станојевић је остао у овом Савету све до 1939. године. Када се усталио службом у трстеничком срезу поред својих редовних обавеза у ординацији и поред активног учешћа у животу трстеничке црквено-општинске заједнице, др Сава је током 1939. и 1940. организовао низ течаја за грађане. Ипак, оно по чему ће доктор Сава заувек остати запамћен у трстеничкој варошици је несвакидашњи подвиг у времену Другог светског рата којим је овај трстенички лекар показао не само храброст, већ и посвећеност својим суграђанима и пацијентима.

Спасилац трстеничких Рома

Овај човек, који је као дечак прешао албанска завејана беспућа, који се школовао у Француској, унук председника српске владе, син српског конзула, своју величину као човек и као лекар показао је и доказао 1942. године. Као и свуда, широм тадашње окупиране земље, трстенички Роми су добили жуте траке. Није била тајна да су Немци у камионима одвозили Роме у логоре или на стрељање.
Раде Митровић, цигански кмет, је отишао код доктора Саве тражећи помоћ за Роме који су живели у ромском насељу Стара чаршија на ободу трстеничке вароши, у предграђу Осаоница. Занимљиво је да су се Роми обратили за помоћ баш лекару, а не неком ко је у том моменту могао имати одређену цивилну или политичку власт. Сава је обећао Радету Митровићу да ће на сваки начин помоћи ромском насељу, али и да никоме не говори о овом њиховом сусрету и разговору. Доктор Сава се досетио да је у трстеничком селу Медвеђа (удаљеном десетак километара од вароши) било оболелих и умрлих од пегавог тифуса, као и да су у ромском насељу тих дана преминула два старија Рома-један од туберкулозе, а други од старости. Доктор Сава је зато, немачкој команди у Крушевцу и надлежном хигијенском заводу у Нишу послао допис о појави пегавог тифуса у ромском насељу на ободу трстеничке вароши. Дао је да се цело ромско насеље огради бодљикавом жицом и да се свуда на улазу у град као и на улазу у ромско насеље поставе табле на немачком језику „Achtung, fleckfieber !
Ромима је забрањен излаз из насеља, а одмах је из Врњачке бање допремљен апарат за дезинфекцију и дезинсекцију просторија у кућама ромског насеља, као и апарат за девашизацију одеће и постељине. Доктор Сава је свакодневно, на запрежним колима, у насеље допремао сапун и најосновније животне намирнице – пасуљ, брашно, кромпир – које је делио равноправно на основу броја чланова по породици.
Дана 14. октобра 1942. године, испред ромског насеља у Осаоници појавила се немачка експедиција која се састојала од неколико камиона, спремних за превоз Рома, у пратњи наоружаних немачких војника. Надлежни официр се, преко тумача, обратио ромском кмету Радету Митровићу, са питањем ко је поставио таблу са обавештењем о пегавом тифусу. Дознавши да је у питању трстенички доктор Станојевић, послао је једно возило по доктора Саву. Незадовољан, немачки официр је прилично грубо испитивао доктора Саву, желећи да зна да ли је епидемија пријављена, од када траје и које су мере предузете. Радио везом је проверио са хигијенским заводом у Нишу и немачком командом у Крушевцу, одакле су му стигле потврде да је епидемија уредно пријављена.
Раздражен, официр је издао наредбу да се немачки конвој врати назад и на крају пожелео комплетном насељу, заједно са доктором који их је лечио, да заиста и сви страдају од ове епидемије. Доктор Сава је за сваки случај у крантину и изолацији држао ромско насеље још шест месеци.
Трстеничка ромска популација је, захваљујући подвигу доктора Саве, била једна од ретких на читавој српској, али и европској територији, коју је окупирао тадашњи Трећи рајх, одакле није стрељан или у логоре одведен ни један припадник заједнице.
Истину о карантину, доктор Сава је својим суграђанима открио тек после Другог светског рата. Роми су се свом добротвору захвалили (и даље то чине) на себи својствен начин. Сваког четрнаестог октобра, из ромског насеља у Осаоници креће дуга поворка ка кући доктора Саве. Они носе урамљене слике Савине на којима пише „Свети Сава“ и „Доктор Сава – наша слава“. Поворка би се зауставила пред Савином кућом у Обилићевој улици бр. 11, доктор Сава би се попео у чезу са својом супругом Даром, и Роми би их одвезли све до центра града где би била извођена представа „Циганска бол“.
Током рата, доктор Станојевић је више пута себе стављао у опасност да би помагао својим пацијентима. Забележено је да је током рата подједнако лечио припаднике Љотићеве формације, чланове Равногорског покрета и партизане, али је посебно занимљива прича о пацијенту из 1944. године.
– Половином наведене године, ноћу, у највећој тајности по доктора Саву су дошла двојица припадника Равногорског покрета, тражећи од њега да пође са њима. У Трстенику је тада на снази био полицијски час, а у вароши стациониране немачке ауто-јединице. Доктор је одведен у трстеничко село Брезовица, које се налази на планини Гоч, како би пружио лекарску помоћ једном високом официру из британске мисије. Сава је енглеског официра по имену Џорџ Руперт, затекао у полусвесном стању, и темељним прегледом утврдио да официр болује од запаљења плућне марамице на десној страни груди, са изливом течности. Како је у торби имао само основне лекове доктор је пацијенту дао само лекове за обарање температуре и издао налог да се официр премести у неко село ближе варошици-пацијенту је била потребна стална нега и лекарски надзор, а није било ни мало једноставно у току ноћи доћи од Трстеника до Гоча и назад, а да те не уоче немачке патроле. О пацијентовом стању и докторовој интервенцији је путем радио станице обавештена савезничка команда у Каиру која им је јавила да у ближој будућности није могућа пацијентова евакуација из Србије. Због тога је пацијент премештен у трстеничко село Горња Црнишава где га је доктор Сава обилазио наредних ноћи, али је утврдио да се пацијентово стање не поправља, те да се мора извршити извлачење воде из плућа. У импровизованим условима и уз асистенцију Љубице Панић, домаћице из куће где је официр био скриван, доктор Сава је из пацијентовог плућног крила извукао око литар течности услед чега се приметно побољшало пацијентово стање. Пацијента је обилазио и наредне две недеље, све док официр Џорџ Руперт није био евакусан у своју Базу у Египту.

Хумана дела и признања

По завршетку Другог светског рата, 1946. године, доктор Сава је премештен у Дрвар, град у коме је службовао двадесет година раније. У Дрвару влада тешко послератно стање-болнички стационар је пун болесника, а терен који покрива доктор Станојевић као једини лекар у целом дрварском срезу поприлично велики. Доктор Сава је радио у Дрвару нешто мање од године дана. Како је био лекар који је предан своме послу, а служба у Дрвару је захтевала даноноћни рад, доктор Сава је осетио убрзо симптоме велике психо-физичке исцрпљености, а лабораторијским анализама је утврђено да доктор Сава има високе вредности шећера у крви. Хитно му је обезбеђена замена (у питању је био др Радомир Љутовац, лекар из трстеничког села Велика Дренова), а Сава се вратио у Трстеник где је отишао на привремену инвалидску пензију у трајању од две године. Сава Станојевић је са дијабетесом живео наредне четири деценије. Мија Вујичић, Савин лични пријатељ, сведочи да је Савина супруга Даринка за свог супруга припремала специјалну храну која му је омогућила овакву дуговечност и поред дијабетеса, а наводи и да је Сава поготово волео француску кухињу-навика из ђачких дана. На лични захтев, после две године инвалидске пензије, доктор Сава се враћа у активну службу и ради као ординирајући лекар и управник здравствене амбуланте на градилишту будуће фабрике „Прва Петолетка“ у Трстенику. На овом положају доктор Станојевић је остао све до одласка у пензију 31. маја 1966. Доктор Сава Станојевић је преминуо у Београду 9. маја 1982. године. Кремиран је, а његова урна је пренета на трстеничко гробље 1985. године, где је била сахрањена његова мајка Ангелина, (Савин отац Светислав је сахрањен на Новом гробљу у Београду).

Доктор Сава Станојевић је за свог века више пута био награђиван. Носилац је Албанске споменице за учешће у Првом светском рату као и америчке медаље Српском војнику за примерно држање и добар рад, Орден заслуге за народ са сребрним венцем за осведочено држање и храброст у спасавању Рома у Трстенику, Орден рада са сребрним венцем за неуморан и несебични рад на очувању и заштити народног здравља, Златни знак Црвеног крста Југославије за осведочени хуманизам, здравствено-васпитни рад и социјалну делатност у оквиру програма Црвеног крста и друга.
Такође, мада влада генерална оцена да се „великгим лекарима у малим местима“ дотичне општине и сама држава, нису одужиле на прави начин, те да им „ни спомен обележја нису подигнута“, мало је другачија ствар са трстеничким добротвором др Савом Станојевићем. Данас, трстенички Дом здравља с’ поносом носи име овог племенитог човека и врхунског лекара, а на улазу у ромско насеље стоји бронзана спомен-табла у славу доктора Саве, ромске славе.
Такође, сваки 14. октобар се и данас, после седам деценија у знак сећања и поштовања на подвиг доктора Саве, с поштовањем обележава у трстеничкој општини, а о овом лекару су снимљена и два документарна филма.
– Мија Вујичић се јасно сећа да је приликом упознавања са доктором Станојевићем питао доктора: „Одакле сте, докторе?“, а да му је др Сава с полуосмехом одговорио: „Не знам ни сам! Родио сам се у Београду, а због очевог посла сам се као дете стално селио. Када сам се замомчио, поче рат па сам живео неколико година у Француској, а по завршетку студија се због потребе службе стално селио… ипак, најдуже живим у Чаршији… рекао бих да сам из Чаршије – јер Трстеник је моја кућа, овде је мој дом…“

Извор:
– др Александар Милићевић, „ДР САВА СТАНОЈЕВИЋ, народни лекар, хуманиста и патриота.“ Трстеник, 1998. год.
– Историја медицине, фармације, ветерине… Зајечар, 2013;
– Јелена Вукчевић историчар, „Др Сава Станојевић хуманиста и патриота“.