Trsteničani naslovna
Ћирилица
Latinica
ts_21_mil-poseta_s

 

(10. jul 2010. – 15. avgust 2018.)
21,587.511 pregleda

Utorak, 21. avgust 2018.

 

ts_registryoutube_s

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Da li je lakše misliti ili pisati? Teško je, verovatno, i jedno i drugo. S tim što misliti ne morate, od mišljenja niko ne živi, a od pisanja mnogi.  

 

FUDBAL SRBLG ISTOK – Opširnije

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMET – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

ts_tribina50g_s

Pobednički reket masters turnira Sinsinati 2018 u rukama Trsteničanina

ts_sinsinati18_svtjov_sts_sinsinati18_svtjov_s2Naš velikan tenisa, Novak Đoković je ostvario istorijski uspeh u karijeri pobedom na mastersu u Sinsinatiju. Novak je time kompletirao nisku od svih DEVET VELIKIH MASTERS TROFEJA, što nije pošlo za rukom nikom u istoriji tenisa do sada. Ovaj put ka istorijskom uspehu Noleta pratio je i naš Trsteničanin, navijajući svim srcem za svog idola. Radost i ts_sinsinati18_svtjov_s3ljubav prema svojoj rodnoj grudi naših iseljenika i popularni Nole je primetio, pa je trsteničkom navijaču darivao pobednički reket, koji je ušao u istoriju tenisa za večita vremena. Radost srpskog obožavaoca je vidna, a mi samo možemo dodati: velika ljubav i humanizam prema svom gradu i zemlji, nagrađena iz ruku najvećeg srpskog sportiste i humanitarca, Novaka Đokovića.
Evo par fotografija direktno sa terena i autogramima na reketu i šajkači od teniskog asa, za trsteničkog rodoljuba. (Eksluzivno za Trsteničane).

 

Završila se i manifestacija „DANI NA MORAVI – Trstenik 2018“

ts_namorv18_s1ts_namorv18_s2Najavljujemo ovim prvim videom, o čemu ćemo opširnije pričati na trsteničkim stranicama, pratite nas. A pred sam dan čorbijade, kraj Morave, na terenima Sportskog centra najpoznatiji di-džej Srbije Marko Nastić, je pokazao sve svoje tehnike trsteničkim fanovima koih je bilo dosta... Zabeležili smo kamerom do prvih jutarnjih sati i izdvojili samo jedan mali deo u reportaži za sve ljubitelje tehno muzike. U Turističkoj organizaciji Opštine Trstenik; zvone telefoni na sve strane i mobilni i „stabilni“, kreće sa krčkanjem čorbijada i u „pretnji“ roštilji i ražnjevi...ts_namorv18_s3ts_namorv18_s4Turistička organizacijase nalazi u novim adaptiranim prostorijama u ulici Cara Dušana, sa ukrašenim izlogom suvenirima, simbolima grada i okoline, narodnom radinošću... Gradska plaža je odavno „podšišana“ od nabujale trave zbog čestih kiša. Sunce već nekoliko dana pravi sparinu i žegu, a Morava garantuje rashlađivanje i uživanje. Sama manifestacija se nadovezala na skup bajkera (od 2011-2017) u Trsteniku, ali i vožnjama čamaca po reci. Budite sa nama i gledajte svakodnevno reportaže sa dešavanja na obali Morave i u gradu, manifestacije, DANI NA MORAVI – Trstenik 2018.

 

Aeroklub Trstenik – letačke knjižice za deset budućih pilota jedrilica

ts_aerkltst18_sAeroklub Trstenik, je jedan od retkih u Srbiji, koji aktivno već niz godina sprovodi kontinuirano obuku i trenažu za nove pilote, pilote i instruktore letenja u okruženju. Zahvaljujući pre svega velikom entuzijazmu i ljubavi prema visinama, predsednik aerokluba Goran Bošković je zajedno sa svojim pilotima i instruktorima letenja omogućio 12-orici mladih da se obučavaju za klipne i pilote jedrilica. Igrom slučaja našli smo se na aerodromu kada je stiglo DESET KNjIŽICA iz Vazduhoplovnog saveza Srbije za upis naleta mladih učenika na obuci za buduće pilote. Ovo je posle dvadeset godina jedinstven primer u klubu, da se jedna generacija najmlađih uspešno doškoluje i obuči za pilote, po proverenom i veoma uspešnom metodu nekadašnje „Mostarske škole“ letenja. U razgovoru sa mladima, iako su već od 4 sata ujutru na pisti Trsteničkog aerodroma, uz vidne osmehe i radost novim Pilot logbook knjižicama, uživali smo u njihovim školskim naletima, a sve to pod budnom okom instruktora letenja. Uspešno nastavljaju obuku za pilota jedrilice: Živković Jana Trstenik, Bogićević Dijana Vrnjačka Banja, Živić Dalibor Gračanica (Gornja Gušterica), Stojanović Matija Niš, Mladenović Aleksa Niš, Marković Mihajlo Novo Selo, Mijatović Nemanja Novo Selo, Radenković Nemanja Trstenik, Gavrilović Đorđe Trstenik i Radović Miloš Trstenik.
– Izaberi još video reportaža: TS-Video.

 

Na sajtu Trsteničani – u julu najgledaniji mali fudbal preko 3500 puta

ts_stat18-5_sU julu 2018. godine naš sajt je zabeležio 213,6265 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...), a sve to je ostvareno sa REKORDNIH 13,636 vaših poseta, koje je su ostvarene sa 3.393 različite internet adrese, uz pregledanih 42.663 stranica. U julu najposećenije su bile stranice iz statistike sajta, iz sporta, turističke organizacije, muzeja, Narodnog univerziteta, a posebno nas raduje preko 500 pregleda (na sajtu i našem YouTube kanalu), reportaže o poseti hramu Svetom Savi i Narodnom muzeju u Beogradu, za samo 10-ak dana. Rekorder po čitanju za mesec jul je knjiga Život pčela po Materlinku, pročitana je preko 2100 puta ovog meseca. U julu je najgledaniji video bio sa turnira u malom fudbalu Action-SHD, 2348 pregleda samo na sajtu. Zabeležen je i promet od 202 GB video i foto materijala, a posete su bile iz svih krajeva sveta. Najviše nas pratite i dalje sa servera iz Nemačke, Rusije, Švajcarske, Češke, Brazila... Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, na savetima i novim idejama za poboljšanje sadržaja na stranicama trstenicani.rs. U sve ovo možete se uveriti ako pratite statistiku sajta na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Trsteničani u poseti našim svetinjama i korenima...

ts_koreni_svetinje_sOvih dana, posle više godina radova i obnove, svečano je otvoren Narodni muzej u Beogradu, koji smo i mi Trsteničani posetili. Možemo sa sigurnošću svakome ko ide iz ovih krajeva za Beograd da preporučimo, da neizostavno odvoji nekoliko sati i poseti ovo sada velelepno zdanje. Nova, zadivljujuća stalna postavka muzeja, predstavljena delom i najsavremenijom IT tehnologijom, je konačno omogućila svima, koji žele da istražuju odakle su nam koreni i kakva i kolika je država Srbija bila od davnina, ko je sve nastanjivao naše sadašnje prostore, pa preko najvećih istorijskih vladara koji su se rodili i vladali na ovim prostorima, do najvećih srpskih careva, kraljeva, despota i knezova, preko najlepših ikona i slikarskih dela našeg naroda, do današnjih vremena. Videćete mnogo eksponata (pojedine po prvi put predstavljenih Evropi!), skulptura i mnogo značajnih i vrednih predmeta i arheoloških znamenja. Za detaljan obilazak prostorija i spratova, trebaće vam sigurno više dana... Mi želimo samo da vam u jednoj kratkoj reportaži pokrenemo želju da i vi to vidite. Zato, posetite Narodni muzej u Beogradu, obavezno. Uz hram Svetog Save na Vračaru u igri svetlosti, zabeližili smo još neke zanimljivosti naše posete glavnom gradu...

 

Između dve kiše – uzburkane vode bazena i Morave

ts_uzbrk_voda_sNe pamti se kada su najzagriženiji kupači na Moravi imali samo po 3-4 kupanja u reci od aprila do druge polovine jula meseca. Slično je i sa ljubiteljima kupanja u bazenu. Loše vreme, stalne kiše, temperature često ispod 20 °C, hladna voda na bazenu i Moravi (nivo reke često preko 1 m iznad normale, a i sada 50 cm viši od letnjeg), jednostavno nisu dozvoljavali da se izlazi na vodu. Ali, ipak smo ugrabili malo sunca u „sendviču“ između dve kiše, da zabeležimo kako su najmlađi uzburkali vodu bazena, i koliko je voda Morave još uvek sa jakom maticom i neobično hladna za ovo doba godine. Zahvaljujući novoj opremi, zabeležili smo retke sunčane dane, pa skočite i zaronite sa nama da uzburkamo vode, bazena i Zapadne Morave...
– Za sve IT uređaje u punoj rezoluciji: Pogledaj.

 

Trstenički MOUNTAINE BIKE pod kotom Vetrenjak-436 m, na srpski način

ts_muntbike18_s2U eri digitalizacije i interneta, sa zapada nam pristiže i sve veći broj inovacija sa najsavremenijim materijalima. Obične bicikle su sada lakše od bostana, brže od vespe, a ne rđaju i ne stare jer su urađene od materijala za 21. vek: grafičkih vlakana-karbona, sa mehanizmima od titanijuma, a pomoćnim-zaštitnim delovima od plastike čvršće nego čelik. I pored svega toga malo mladih vozi biciklu, pa i motor. Više vole „tatin“ skup auto i dobar kafić, uz stalno tapkanje po mobilnim i tablet ekranima. Mišići atrofirali, kosti krte i grbave, a koža providna. Čak se malo njih i sportom bavi aktivnije. Zato ova tehnologija sporo ulazi na srpska vrata, a i preskupa je za naše uslove. Međutim, da se sve to može i bez zapadnjačke nadmenosti, a da bi mladima pokazali da je za zdravlje najbolje biti u „fullu“ sa kondicijom, bitno je da postoji dobra volja, pozitivan adrenalin i samo malo inata (onog srpskog), e onda sve prepreke nestaju. Tada oprema, njena savremenost i izgled, nisu uopšte bitni.
** Staza je dužine oko 2500 m, ispod vrha Vetrenjak (436 m), uspon 7-9%, nemontiran materijal; brzina i ton originalni na snimku, kontinuirani snimak duž cele staze pri spuštanju.
– Za sve IT uređaje u punoj rezoluciji: Uspon & Spust.

 

TST – GOLUB i PATROLA: test nove opreme i video snimaka

ts_tst18_gopro-6_sts_tst18_gopro-6_s2Spremajući se za prelazak na potpuno novi i kvalitetniji izgled stranica najposećenijeg trsteničkog portala, testirali smo i novu opremu za snimanje, kvalitet snimaka, brzinu snimanja, snimanje u pokretu i na terenu. Kod popularne trsteničke fontane na kapima vode i brzini lepršanja krila goluba, merili smo brzinu snimaka u sekundi. Izabrali smu punuHD rezoluciju i 240 sličica u sekundi (240 fps), zatim smo usporili sve to na 25/15/5 sličica u sekundi i divili se oštrini pera na krilima i razigranosti vode; pogledajte FHD video.
– Setili smo se veoma popularne TV emisije Javnog servisa, pa smo se i mi dali na nešto slično, ali ne daleko i ne sa luksuznim limuzinama. Uostalom i naša zemlja je puna „duhovnog i prirodnog ozona“, pa smo se malo provozali i našalili, da bi ulepšali ove kišne dane između dva fudbala. Prva reportaža je odlazak, lokalnim putem br. 219. najjeftinijom varijantom, najbržom i najzdravijom, do ozonski bogatih predela u neposrednoj blizini Trstenika. Uz muziku za dobro raspoloženje, pogledajte ODLAZAK, a zatim i POVRATAK sa puta, da se ne zaluta.

 

Tačno pre 8 godina – prvi video klipovi na sajtu Trsteničana

ts_tst_10sts_tst_11sPre tačno osam godina, 3. jula 2010. na portalu trstenicani.com se pojavio jedan od prvih video zapisa adaptiran za internet. Tada je bio urađen slajd od fotografija koje su snimljene mobilnim telefonom. U to vreme najveća rezolucija je bila 1280x720 px. Danas su te rezolucije foto i video materijala daleko prevaziđene. Ujedno, pregledajući stare datoteke i arhivu, pratićemo i naše sazrevanje, napredovanje u obradi IT materijala, postepen prelazak na sve bolju i kvalitetniju opremu. Međutim, što se više udaljavamo od daleke 2010. godine, sve su nam ti prvi foto i video materijali draži i značajniji. Na ovim stranama ćemo predstavljati najlepše i najznačajnije video klipove, snimljene 2008. i 2009. godine. Pratite ove stranice i stranicu Sa TS kaldrme, u ovom letnjem periodu, podsetite se i Trstenika iz tog vremena.

 

Viseći most – Još jedan trstenički most odlazi u prošlost, stiže nov...

ts_visecimost_sts_visecimost_s2Uvek u senci svog starijeg brata, nekako izdvojen od Trsteničana, svojim dugačkim rukama držao se za kamenu obalu Zapadne Morave, noseći pod sobom najvažniju aortu grada Trstenika, čistu pijaću vodu. Skoro punih 70 godina je nadgledao mutne, velike, ledene a naviše zelene vode reke. Nisu ga ni najveći vodostaji mogli srušiti, pa je čak 1955. uzdignut za još jedan metar iznad vode, da ga iščupana stabla i moćne mišice razgoropađene Morave nebi smrvile i pokidale. Nije se dao. Kada mu je uništen stariji i jači brat Stari gvozdeni most 1999. godine, postao je još važniji i preko potreban gradu, sve do izgradnje novih cevovoda i nove vodovodne mreže za snabdevanje grada i okoline. Sada oronuo, sa zarđalim leđima koja sva škripuću, sa dugačkim sajlama još više se napreže da se održi, međutim uskoro će ga potpuno obnoviti, sve izmeniti. Biće širi i imaće i konačno svoje Trsteničane u šetnji na svojim plećima, nosiće još važnije cevi pod sobom, biće daleko iznad najvećih vodostaja reke i spajaće trsteničko šetalište, od betonskog mosta do visećeg mosta - punim krugom, od preko 3 km dužine. Pratimo izgradnju novog visećeg mosta...

 

Veliki rat: Trstenik i okolina (jun-jul 1918.)

ts_srp-frajla_s1ts_tst_1914-18_s2– Od dužega vremena ovde se nalazi a. ugarski poručnik, po imenu Denaro, organ Austro-ugarske Centrale za primanje hrane od naroda. Taj Denaro isprosio je neku učiteljicu iz a. ugarske i u nedelju 2. juna, venčao se sa njom ovde. Na nedelju dana pre njegovoga venčanja, mestna komanda uputila je ovdešnjem opštin. Sudu pismenu naredbu: da se u varoši rekveriše 20. kg vune za dušek mladi što je i izvršeno. Pored toga od Dobrivoja Milovanovića trg. rekviriran je jedan jorgan i dva jorganska čaršava. Iz kafane „Topalovića“ rekverirano je veliko ogledalo. I najzad, iz neke Vile u Vrnjcima, rekvirisan je sav nameštaj za stan mladenaca! Oficirska menaža nalazila se u jednome delu kuće trg. Milosava Mirića, a u drugome krilu kuće stanovale su Mirićeva snaha i njena porodica-izbeglice. U oči Denarove svadbe, ovaj stan rekverisan je za potrebu svadbe, a porodica koja je u njemu stanovala, isterana je napolje!
ts_tst_topalovic_s3– U oči svadbe, uzeta su četvora kola iz nekoga sela radi kuluka. Na tim kolima prenošene su stvari Denarove. Na tim kolima donešene su iz šume grane, te su napravljena dva venjaka: jedan kod Crkve, u kome je izvršeno venčanje, i drugi kod oficirske menaže. Naposletku, bilo je u oči svadbe naređeno, da opštinski Sud rekviriše i jedno tele za svadbu! Odvedena su na pregled dva: jedno g. Žike Ivkovića Predsednika Suda u penziji, drugo gđe Pole sestre Pere Stojadinovića trg. Ovo drugo bilo je bolje i ono je i uzeto. Samo nije rekvirisano. Kupio ga je za 300 kruna opštin. Sud i poklonio za svadbu! Jula 23. došlo u Trstenik nekoliko članova bečke dvorske Opere i u zgradi „Hotel Topalović“ priredili koncertno veče. Karte za ovaj koncerat zvanično je prodavao poručnik Knežević, po 15 kruna od osobe. Vredno je spomena, da je ovaj Knežević, hvaleći operske pevače, naveo, kako jedna od tih pevačica imade godišnje 260.000 kruna koliko su imali plate svi srpski Ministri...
– Izdvojili smo iz knjige: B. Maršićanin „Uspomene iz zbega“ (Trstenik, 1914-1918).

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića, kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana