Ћирилица
Latinica
ts_logo_lat

 

( 10. jul 2010. – 15. avg 2017. )
18,172.152 posete

Subota, 19. avgust 2017.

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Kako postati srećan ili bar spokojan? Pitajte one koji ispred samousluga piju pivo. Oni najviše na to liče.  

 

FUDBAL–SLG ISTOK 2017/18 jes. deo
Mrštane, 20. avgust 2017.
FK Moravac ORION – FK Trstenik PPT

OKRUG Zona-ZAPAD 2016/17 prlć. deo
Počekovina, nedelja 4. jun 2017.
FK Poljoprivrednik – FK Sloga (Ć) 4:1

Proleće 2016. TOP-10 golova

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

TS NAJ-GOL

FUDBAL – Kadeti, Pioniri, Petlići
KADETI ŠAMPIONI LIGE sezona 2016/17.

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA-Žene DRUGA LIGA-Zapad
(prvenstvo 2016/17. Kolo 18.
OK Trstenik – OK Putevi Trendtex 2:3

 

RUKOMET-PRVA M LIGA ZAPAD 2016/17
Trstenik 18. mart 2017. kolo 13.
Prva petoletka – Karađorđe 33:27 (16:10)

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA-PRVA REGIONALNA LIGA
ZAPAD 2016/17

Prva petoletka – UB (Ub) 94:42 (50:18)

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

(Veći format – wmv video)

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

ts_18mil_s

Trstenik – SEDMI skup bajkera Srbije u našem gradu

ts_motobajk17_s1ts_motobajk17_sEvo i sedmu godinu zaredom u našem gradu se okupljaju zaljubljenici u „dvotočkaše“ i “trotočkaše“: motore, čopere i vespe da se ovoga puta druže na obali Zapadne Morave. Ponovo su oživela stara poznanstva, susreli su se stari bajkeri Srbije koji su prošpartali Evropu i Aziju svojim gvozdenim ljubimcima, uzduž i popreko. Ove godine je to malo skromnije, manje ima motora i gostiju, bar za sada na prvom večernjem koncertu rok grupa iz našeg grada i okolnih mesta-petak veče. Međutim za kasno popodne (subota 19. avgust), se očekuje dolazak većeg broja gostiju u brojnih motora, za popularni defile ulicama grada, zakazan za oko 18 sati. Najveće interesovanje vlada za večernji koncert popularne rok grupe „Zabranjeno pušenje“ iz Sarajeva. Pratićemo i ta dešavanja i na vreme vam prikazati sve u video reportažama. Zato je tu MOTO-Video Galerija5, ili pogledajte sve o ranijim skupovima bajkera u Trsteniku, Opširnije.

 

EKSKLUZIVNO predstavljamo originalnu zastavu „SOKOLA“ Trstenika iz 1930.

ts_sokoli_zastava_sts_sokoli_hottopal_sImamo veliku čast i zadovoljstvo da zahvaljujući ljubaznosti naših Trsteničana-potomcima poznatog trsteničkog trgovca Boška Jankovića (po narodu poznatijem kao „sirotinjska trstenička majka“), predstavimo ORIGINALNU ZASTAVU UDRUŽENjA SOKOLA TRSTENIKA iz 1930. godine. Zastava je darivana društvu „Sokola“ Trstenika od kuma udruženja, poznatog trgovca Todora Petkovića i njegove supruge Leposave. Zastava je pred sam rat 1941. sakrivena u podrum kuće Jankovića i čuvana do 1945, a onda je sklonjena u manastir Ljubostinju, zbog stalnih pretresa kuće Janković od strane OZNE i UDB-e, koji su između ostalog tražili i tu zastavu. Tek negde oko 1960. godine je ponovo vraćena na skrovito mesto u dom Boška Jankovića, gde se čuvala do današnjih dana. Zahvaljujući predusretljivosti praunuke Boška Janković Marije, dobili smo privilegiju da prvi iz „prašine otmemo“ i Trsteničanima predstavimo, za grad i njegovu istoriju (ne samo njegovu), veoma značajanu originalnu zastavu „SOKOLSKO DRUŠTVO – Trstenik“ (1930-1938). Na poleđini zastave se pored grba Kraljevije Jugoslavije nalazi i originalni tekst „Sokola“: Vera, Kralj i Otadžbina – Svetinja su Sokolima. Zastava će se dati odgovarajućim ustanovama na restauraciju i konzervaciju, biće i zastakljena.
– Za veći format videa TS-galerija5.
Soko Kraljevine Jugoslavije je bila jedinstvena viteška organizacija čiji je cilj bio fizičko i moralno vaspitanje jugoslovenskih državljana. Osnovan je početkom decembra 1929. godine. Cilj Sokola je bio da podiže telesno zdrave, moralno jake i nacionalno svesne državljane Kraljevine Jugoslavije, a sve to uporednim vaspitanjem tela i duše po odomaćenom Tiršovom sokolskom sistemu... Opširnije.

 

Trsteničani – zanimljivosti i rekordi sa sajta

ts_stat17_sU julu, naš sajt je zabeležio 230119 klikova (gledanja, čitanja, preuzimanja...), uz 9809 poseta. Posebno ističemo da je video reportaža o postavljanju nezvaničnog svetskog rekorda u plivanju rekom na deonici od 6,2 km JEDNOM RUKOM, oborila sve rekorde u gledanju do sada: za samo jedan dan klip (veći format 225 i manji format 298) je videlo (523 jul + 1006 do 5. avgusta) posetioca. Mesec jul je značajan po tome što je sajt posećen iz mnogobrojnih zemalja sveta i okruženja. Ističemo i veliki broj pregledanih (pročitanih) tekstova u .pdf formatu.
U julu ste najviše pratili statistiku sajta, video galerije, iz sporta-fudbalska događanja, stranice o pozorištu, Starom mostu, i o Turističkoj organizaciji Trstenika. Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, savetima o novim idejama i sadržajima koje nam upućujete.
U sve ovo možete se uveriti i sami, pratite našu statistiku na svaka tri sata, kao i preglede izborom za protekle dane, mesece i godine, na stranici TS-awstats.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi, mislite, novac, a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su isto zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći format videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića, kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_opoplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije klipove, ali stalno će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-OldTajmer;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.

(Pevačko društvo–JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno ts_ribklb_2cveća, voćki i zelenila, je samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer;
Slajd: – (Pusti !)

 

Sat na zvonari crkve Sv Trojice, marke J. F. WEULE posle 90 leta

ts_crkva_svtrojica_sts_jfweule_sKupljen je 1925. godine, od novca koji je poklonila i zaveštala svoje sugrađane, da prodaju njen dućan, kupe sat i postave ga na zvonaru crkve Svete Trojicecrkve Svete Trojice, svom gradu Trsteničanka ĆIRKA STAMATOVIĆ. Nije dočekala da vidi sat na crkvi umrla je 1912. godine. Posle Velikog rata gradski oci morali su da ispune želju svoje sugrađanke i već 1920. su pronađeni papiri testamenta o zaveštanju dućana u sudu u Kruševcu. Sat je kupljen 1925. god. autrijske od firme J. F. WЕULE ali je postavljen tek posle dve godine, 1927. i počeo da otkucava svoje vreme sa manjim prekidima evo i posle 90 godina. Jedan je od najstarijih crkvenih satova u Srbiji. A bio je u to vreme čudo tehnike, jer se nije navijao svaki dan, već jednom nedeljno. A kako kuca i radi, pogledajte i poslušajte, jer na zvonu kojim otkucava svoje sate lepo piše: svom otačestvu, građani trstenički !
Veći format videa, brži server; (pogledaj, file mp4, 6:21 min).

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrZahvaljujući ljubaznosti i predusretljivosti ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine u našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost mnogi sa filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali delovi grada koji ih nisu dočekali, i druženja kakva su tada postojala. Uz snimke legendarnog snimatelja RTS-a Blagoja Topličića, sina ovih moravskih voda, uživajte; – Veći izbor.

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana